FAQs
Ποιες είναι οι ιδέες που ψάχνετε;
Το COSMOTE StartUp ψάχνει ιδέες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Χαρακτηρίστηκα παραδείγματα αποτελούν η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η τεχνολογία και το retail, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει οποιαδήποτε ιδέα η οποία παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και μπορεί να "πείσει" πως εξυπηρετεί (ή δημιουργεί) μια ανάγκη.
Ποιά είναι η διαδικασία επιλογής;
Όλες οι υποβληθείσες ιδέες θα περάσουν μια αρχική αξιολόγηση από την συντονιστική ομάδα του προγράμματος, με στόχο οι πιο ολοκληρωμένες να περάσουν στην διαδικασία του Selection Day, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά στην κριτική επιτροπή του προγράμματος, η οποία θα αποτελείται από επενδυτές, αναγνωρισμένους επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς.
Τι είναι αυτό που θα προσφέρει το COSMOTE StartUp στους συμμετέχοντες;
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να δουλέψουν και να εξελίξουν την ιδέα τους σε προϊόν, απερίσπαστοι, για τρεις μήνες. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την δομή μιας επιχείρησης. Παράλληλα, θα έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο μεντόρων, το οποίο αποτελείται από έμπειρα στελέχη της αγοράς, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με πλούσια εμπειρία στην πραγματική αγορά και οικονομία.
Από πόσα άτομα πρέπει να αποτελείται μια ομάδα για να υποβάλει αίτηση;
Απαιτούνται τουλάχιστον 2 συμμετέχοντες ανά ομάδα και έως 4.
Πρέπει να έχουμε έτοιμο επιχειρηματικό πλάνο (business plan);
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει επιχειρηματικό πλάνο. Παρόλα αυτά οι ομάδες με κατανόηση της αγοράς-στόχου, των ανταγωνιστών αλλά και του συγκριτικού πλεονεκτήματος του προϊόντος/υπηρεσίας που θέλουν να προσφέρουν, θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πιο άμεσα το πρόγραμμα.
Πως διασφαλίζεται το απόρρητο των ιδεών;
To COSMOTE StartUp δεν μπορεί να υπογράψει οποιουδήποτε είδους συμφωνία τήρησης απορρήτου λόγω της πληθώρας των αιτήσεων. Οι ιδέες θα παρουσιαστούν μόνο στην Επιτροπή Αξιολόγησης.
Που θα γίνουν τα μαθήματα και το συνολικό πρόγραμμα;
Όλο το πρόγραμμα COSMOTE StartUp θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της OTEAcademy, στον οποίο για το χρονικό διάστημα που θα τρέχει το πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση μόνον όσοι εμπλέκονται και συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό.
Γιατί να συμμετάσχω;
Αναμφισβήτητα, οι πρώτοι μήνες ζωής ενός startup καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να εξελίξουν την ιδέα τους σε προϊον, παρέχοντας τους ένα άρτιο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, πρόσβαση σε έμπειρα στελέχη και επιχειρηματίας της εγχώριας και όχι μόνο σκηνής αλλά και ένα ολοκληρωμένο - πρακτικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.
Σε τι θα με ωφελήσει η ημέρα παρουσίασης της ιδέας μου στο κοινό που θα επιλέξετε;
Η εμπειρία της παρουσίασης της ιδέας σας μπροστά σε ένα έμπειρο και απαιτητικό κοινό είναι αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο κέρδος για κάθε νέο επιχειρηματία. Εκτός των παρουσιάσεων από τους υποψηφίους, την ημέρα εκεί θα γίνουν μια σειρά ομιλιών από σημαντικούς ανθρώπους της επιχειρηματικής σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από τους ομιλητές, στο κοινό θα βρίσκονται επενδυτές, νέοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Μπορούν να συμμετέχουν startup που έχουν ήδη δεχτεί κάποια χρηματοδότηση;
Ναι, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή startups που έχουν δεχθεί κάποια χρηματοδότηση, σε επίπεδο επένδυσης σποράς (seed investment μέχρι 60.000 Ευρώ).
Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους, διδαχθεί από τα λάθη τους και επεκτείνει τον επιχειρηματικό και επενδυτικό τους κύκλο. Θα είναι πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δική τους μοναδική επιχειρηματική πορεία.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια του προγράμματος;
Το πρόγραμμα είναι αρκετά απαιτητικό και εντατικό. Με στόχο την βέλτιστη εξέλιξη των ομαδων, απαιτείται παρουσία στο χώρο καθώς και η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι και η ενεργή συμμετοχή όλης της ομάδας στις συναντήσεις με τους coaches, καθως και η εμπρόθεσμη υποβολή των αναφορών προόδου.